Hungry for more? Dan sturen we je snacks! Alleen even je gegevens achterlaten.

X


  X

  Shopping cart

  Helaas, je shopping cart is nog leeg...

  X

  Product titel

  Aantal

  1

  Shopping cart

  X

  Zou pretty zijn he? Als je hier zo even flots je kon kopen. But, zo werkt het niet. We komen met een goed verhaal bij je terug.

  Alleen even je e-mailadres achterlaten.

   ARTIKEL

   Onze collega: ChatGPT

   Copywriters, pak maar in: ChatGPT neemt je werk over. Tenminste, dat was een van de eerste reacties bij de komst van de AI-chatbot. Die werkeloosheid valt nog mee. Maar de chatbot heeft de wereld wel veranderd. Wat wij doen? Ermee verbinden. Want ja: United werkt beter

   Iedereen is nu tekstschrijver. Snel essays en artikelen schrijven. Verhalen bedenken. Songteksten schrijven. Antwoorden voor je Tindergesprek opstellen. ChatGPT doet het voor je. En ook nog binnen een minuut. Truc is wel dat je weet wat je moet vragen. Want ja: ook wij gebruiken het.

   Hoe ChatGPT te gebruiken

   Leuk, zo’n AI-Chatbot. Maar het is net als een luie stagiair. Als je niet de juiste opdracht geeft, komt er niet veel zinvols uit. Dus: ‘schrijf een tekst over bloemen’, geeft je een tekst. Over bloemen. Maar de exacte inhoud en het doel van je tekst, bedenkt Chad* zelf.
   *Chad is de naam die wij de Chatbot hebben gegeven.

   Er zijn bedrijven die niet met Chad willen werken. Die verbieden het uit angst voor het lekken van data. Andere bedrijven zien het juist als vervanger van personeel. Vooral op het gebied van marketing (oh jeej!). Maar wij verbinden er juist mee. Hier is (nog) niemand ontslagen door de komst van Chad. Voor iedereen die het ook wil toepassen, hebben we na onze chats met Chad wat basistips opgesteld. Handig om je eigen opdrachten mee op te stellen. Wat we adviseren:

   • Wees compleet in je vraag. Noem de lengte, de doelgroep, inhoud en je doel van de tekst.
    ‘Schrijf in 60 woorden een salespitch voor rozen. Je verkoopt aan 50+ers en je mag niet vergelijken met andere bloemen.’
   • Je kan Chad een visie meegeven, krijgt je tekst meer richting van. En het taalgebruik verandert. Ook kan je voorbeelden meesturen van de stijl of opbouw die je zelf wil.
    ‘Denk als een marketeer’, ‘Schijf als een tiener’, ‘Gebruik oudhollandse woorden’.
   • Gebruik het als bron van inspiratie voor je content.
    • ‘Verzin vijf blogonderwerpen over het onderwerp fietszadels voor wielrenners.’
   • Blijf opdrachten geven als je niet tevreden bent met het eerste antwoord.
    • ‘Maak het minder generiek’, ‘Voeg tussenkopjes toe’, ‘Geef in elke alinea twee voorbeelden’.

   Probeer maar. Worden je antwoorden al een stuk duidelijker van. Daarbij kan Chad nog veel meer leuke dingen geven: laat ‘m je FAQ uitschrijven, vraag ‘m SEO-tips voor je onderwerp, laat ‘m je data analyseren, inleven in een doelgroep, intro’s schrijven, tussenkoppen bedenken, teksten inkorten, codes schrijven of – belangrijk! – ideeën voor een teamuitje bedenken.

   Betrouwbaarheid ChatGPT

   Je moet niet alles van Chad zomaar overnemen. Want de informatie die de chatbot gebruikt, gaat maar tot 2021. En de informatie die het gebruikt, klopt niet altijd. Dus blijf scherp. Controleer. Of geef ‘m je eigen input. Leun er in ieder geval niet volledig op. Ook niet op spelling. Er kan ook daar nog wel eens een dt-foutje insluipen. Chad is wat dat betreft net een mens.

   Ook zijn z’n teksten ondertussen steeds sneller te herkennen. Hij schrijft wel naar de doelgroep – als je het netjes vraag. Maar wel altijd op een eigen manier. Mocht je volledige input van Chad vragen, herschrijf de teksten dan altijd. Ja, altijd. Voeg je eigen tone of voice toe. Maak het onderscheidend. Eigen. Herkenbaar namens jou.

   Waar wij ChatGPT voor gebruiken

   Ons werk is niet vrij van de inzet van Chad. Maar we houden altijd vast aan onze creativiteit en onze eigen stijl. We zijn een creatief bureau en houden ervan nieuwe dingen te maken. Om creatief bezig te zijn. En Chad kan dat niet echt. Maar we zetten Chad in z’n kracht en laten ‘m dingen doen waar hij goed in is: ons sneller en effectiever laten werken. Zoals even een snelle inspiratieboost geven als we vastlopen.

   Waar we Chad om hulp vragen:

   • Extra input voor SEO-zoekwoorden of hashtags.
   • Snel antwoorden geven op korte vragen die we hebben.
   • Artikelen inkorten als we niet kunnen kiezen tussen alle krachtige zinnen.
   • Lange rapporten die we als input hebben samenvatten.
   • Data analyseren.

    

   De antwoorden die we krijgen gebruiken we om verder mee te werken. De output is onze input. Nooit het resultaat maar hooguit inspiratie. Want we werken samen met Chad. United. Dat werkt gewoon beter.

   Vragen of wil je meer tips over het gebruik van ChatGPT? Neem even contact op met Jurre. Hij is beste vrienden met de chatbot. Bel ‘m op 0651855835. Of mail naar [email protected].

   TL;DR: onze tips voor ChatGPT

   • Gebruik ChatGPT als bron van inspiratie.
   • Blijf creatief in je opdrachten en kritisch op de uitkomsten.
   • Blijf doorvragen bij z’n antwoorden.
   • Geef de chatbot input om mee te werken. Voorbeelden van een schrijfstijl of structuur bijvoorbeeld.
   • En neem niets zomaar over. Gebruik de output als input en maak er je eigen werk van.