Blog // Be bold, word student in het buitenland

Tamara Deurwaarder heeft Human Resource Management in Tilburg gestudeerd, maar werkte daarnaast op uitdagende projecten van Freelancers United HR. Momenteel werkt ze alweer als jr. HR-adviseur bij ENGIE Infra & Mobility, maar nog voordat ze bij Freelancers United HR terechtkwam heeft ze een uitwisselingsprogramma gedaan in Oslo. Hieronder leest je haar ervaringen.

HRM student in het buitenland
Van januari tot en met mei 2017 heb ik in Oslo, Noorwegen mogen studeren. Iedereen die ooit ook op exchange is geweest zal met mij delen dat het een fantastische ervaring is die je nooit zal vergeten. “Waarom Oslo?” is een vraag die ik vaak krijg. Ik mocht meedoen met een extended masterprogramma waardoor ik ten eerste geluk moest hebben om ingeloot te worden. Ten tweede vraag ik vaak “waarom niet?”. Het is een gezellige stad in een mooi land waar alles goed geregeld is en de mensen ontzettend aardig zijn! Ik zal daarom jullie vertellen wat ik heb meegemaakt en geleerd op HR-gebied.

Cultuurverschillen
Om te beginnen is het al een hele ervaring om in een huis te wonen en te studeren met studenten van allerlei nationaliteiten. Zo heb ik kennisgemaakt met onze cultuurverschillen. Amerikaanse studenten zijn gek op reizen in Europa (en terecht!) en staan voor alles open. Noorse studenten zijn enigszins gesloten en zijn erg gesteld op hun persoonlijke ruimte (niemand zit naast elkaar in de metro). Maar anderzijds zijn Noren altijd behulpzaam en aardig. Franse studenten zijn vaak iets meer gesloten, op zichzelf, stellen alles uit, en zoeken elkaar vooral op. Duitse studenten zijn erg aardig, staan voor alles en iedereen open, en passen zich snel aan. Bij Spaanse studenten gaan dingen soms iets langzamer, maar ze zijn altijd aardig. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Duidelijk is dat niemand hetzelfde is, en dat is maar goed ook.
Door mijn ervaringen in Oslo heb ik vooral geleerd om deze cultuurverschillen te begrijpen en te accepteren. Daarnaast heb ik ook meer geleerd over onze eigen cultuur. Wij Nederlanders kunnen soms echt wel direct zijn! Soms zelfs een beetje te direct. Ik dacht altijd dat het bij mij wel mee viel, maar mijn medestudenten hebben mij soms erop gewezen dat zij niet gewend waren om sommige dingen te zeggen op een directe manier. Het is zo fijn om bewust te worden van onze Nederlandse gewoonten! Wij mogen ons soms namelijk ook best aanpassen.

BI Norwegian Business School
Ik heb 5 vakken gevolgd aan BI Norwegian Business School. Om te beginnen, het vak ‘Applied Business Ethics’ was erg interessant. Mocht je een ethisch dilemma hebben, dan kan het volgende hulpmiddel je misschien helpen met het nemen van de juiste beslissing. Het ‘Navigation wheel’ laat zes vragen beantwoorden: Is het legaal? Komt het overeen met uw identiteit? Is het moreel gezien goed om te doen? Heeft het invloed op uw reputatie? Komt het overeen met de economische bedrijfsdoelen? Kan het vanuit een ethisch punt gerechtvaardigd worden, rekeninghoudend met verschillende ethische stromingen? Uiteindelijk wordt gekeken hoe vaak de vraag met ja of nee beantwoord kan worden, en moet men zelf bepalen hoeveel waarde er aan een vraag gehecht wordt. Het biedt een houvast in het maken van een ethische beslissing.

Een ander noemenswaardig vak dat ik heb gevolgd was ‘Managing for excellence’ met onderwerpen zoals goede daden, intrinsieke en extrinsieke motivaties voor bepaalde daden, kwaliteit van relaties tussen mensen, het gebruik van humor, en het experimenteren om tot excellente ideeën te komen. Deze onderwerpen helpen de vraag beantwoorden wanneer iemand een excellente werknemer is. Het gaat dus niet alleen om het werk dat geleverd wordt, maar vooral hoe iemand ertoe komt om dat werk te leveren!

Opvallend is dat het onderwijs in Noorwegen van een hoog niveau is. Er wordt overal goed Engels gesproken, wat erg fijn is voor een buitenlandse student. Ook de diepgang van de vakken doet zeker niet onder aan wat ik gewend ben in Nederland. Daarnaast zijn leraren ook erg toegankelijk en open. Ik kreeg bijvoorbeeld les in kleinere groepen dan dat ik gewend was, met als resultaat dat ik voor mijn gevoel ontzettend veel heb geleerd. Al met al zijn er genoeg dingen dat Nederland wat mij betreft van het Noorse onderwijs mag afkijken.

De toekomst
Wat heeft een exchange voor toegevoegde waarde op je CV? Dat zal in de toekomst natuurlijk moeten blijken. Een ding weet ik wel en dat is dat een buitenlandervaring kan aantonen dat je relaties met mensen van verschillende culturen kunt creëren en onderhouden. Daarnaast was de ervaring erg positief voor mijn Engelse vaardigheden. Ook laat het zien dat iemand open staat voor veranderingen. Geloof mij, er verandert veel als je besluit naar het buitenland te verhuizen. Het is niet niets om thuis alles achter te laten. Zelfstandigheid is een ander woord dat bij mij op komt. Om alleen te wonen en alles zelf uit te zoeken in het buitenland vereist enige zelfstandigheid. Tot slot, het avontuur laat zien dat alle exchange studenten genieten van het leven. Dat is het belangrijkste, toch?

Het is al even geleden, maar ik raad het nog steeds iedere student aan. Pak de kans om naar het buitenland te gaan aan, met alle handen die je hebt!

Med vennlig hilsen, Tama Deurwaarder