Blog // Column Max en Rosa: “Als starter aan de bak ten tijde van Corona” PT.2

Vorige week lazen jullie al het eerste deel, vandaag krijgen jullie de rest. Het gesprek van Rosa en Max, over hun zoektocht naar een droombaan tijdens de corona periode. Er verandert tegenwoordig veel wat betreft de manier van solliciteren en de handelingen hierbij. Zo’n proces is intensief en vermoeiend maar je kunt er veel van leren. Max en Rosa hebben nog wel het een en ander mee te geven aan werkzoekenden.

Rosa: “Zijn er ook dingen die jij door Corona anders hebt aangepakt tijden het solliciteren?”

Max: “Ja absoluut! Ik heb mijzelf meer de tijd gegeven om na te denken over wat ik nu echt wilde met mijn eerste baan. Veel vrienden waarschuwden mij dat de eerste keuze een hele belangrijke was omdat je hier begint met het opbouwen van een netwerk. Dus wellicht heb ik een beetje ’misbruik’ van de corona crisis gemaakt. Ik ging het solliciteren namelijk heel relaxed in omdat ik een mindset had van ’och, waarschijnlijk krijg ik de komende maanden toch nog geen fatsoenlijke baan, ik vind wel wat tijdelijks in de Horeca en kijk wel voor serieuze banen als de crisis over is’. Uiteindelijk heb ik na een week relaxen na mijn afstuderen, de schouders eronder gezet en had ik binnen twee weken twee functies om uit te kiezen.”

Rosa: “Ik ben veel gaan bellen. Ik merkte al snel dat het weinig zin had een hele motivatiebrief te typen om vervolgens te horen dat er 20 geschikte kandidaten waren met meer ervaring. Dit vond ik een beetje zonde van m’n tijd dus in plaats daarvan ben ik zodra ik een leuke vacature zag gaan bellen met de het bedrijf/de HR-afdeling om te vragen hoe het ervoor stond en wat ze precies zochten in de juiste kandidaat. Soms kwam ik er dan achter dat de functie helemaal niet bij mij paste en soms werd ik hierdoor juist uitgenodigd op gesprek. Waarschijnlijk val je toch net iets meer op tussen al die cv’s als mensen je ook even kort gesproken hebben.”

Max: “Heeft corona jou iets gebracht of geleerd tijdens dit proces?”

Rosa: “Ja, dat ik vooral niet te veel moet stressen. Uiteindelijk heb je op dit soort situaties weinig invloed, je moet natuurlijk wel je best doen en actie ondernemen, maar je moet je ook beseffen dat het gewoon een hele vreemde situatie is. Ik denk dat ik daarin wel geleerd heb om het niet te veel op mezelf te betrekken wanneer een sollicitatie niet liep zoals ik gehoopt had. Want ja, soms is er nou eenmaal een betere match met iemand anders, en dat is ook prima.”

Max: “Ik sluit mij helemaal bij je aan. Soms is het helemaal niet verkeerd en zelfs beter om even je rust te pakken en goed te bedenken wat je wil en hoe je daar kan komen. Ik denk dat ik door Corona ook wat objectiever het proces in ben gegaan. Waar ik mij vroeger meer druk kon maken of alles wel via mijn plannetje verliep, heb ik inmiddels geleerd om mij meer over te kunnen geven aan externe factoren en er gewoon het beste van te maken.”

Rosa: “Waar zou jij starters op de arbeidsmarkt voor willen waarschuwen?”

Max: “Maak weloverwogen besluiten en ga dus niet als een kip zonder kop overal solliciteren. Wees je heel bewust waarom je iets wil en wat je kansen zijn bij bijvoorbeeld een bepaalde vacature. Vergeet daarentegen niet om af en toe wat lef te tonen, want niet geschoten is altijd mis. Zit jij er net zo in, of vergeet ik iets?”

Rosa: “Eigenlijk wat ik net ook al zei – probeer het niet te veel op jezelf te betrekken als dingen niet lopen zoals je gehoopt had. Tuurlijk moet je je wel goed voorbereiden op een gesprek, en het niet helemaal aan het lot overlaten, maar als jij het niet wordt hoeft dat niet per sé aan jouw capaciteiten te liggen en laat dit dan ook niet de rest van je zoektocht beïnvloeden!”

Max: “Hebben wij eigenlijk tips voor de nieuwelingen op de arbeidsmarkt?”

Rosa: “Bellen! En natuurlijk netwerken (mensen laten weten dat je opzoek bent), maar vooral bellen! Laat dat bedrijf meteen even kort kennis met je maken, stel een goede inhoudelijke vraag en zorg er daarmee voor dat jouw naam opvalt in die stapel CV’s die ze toegestuurd krijgen”

Max: “Ja goeie en daarnaast geef ik toch ook weer hetzelfde antwoord; maak even een pas op de plaats. Denk goed na wat je meest ideale baan zou zijn, maak lijstjes met wat je wil terugzien in je baan en ook wat absoluut niet. Gebruik je bestaande netwerk zo uitgebreid mogelijk; al benadruk je bijvoorbeeld op een verjaardag nog even dat je op zoek bent naar een leuke baan. En als laatste toch echt; denk goed na waar je als starter begint en of je vanuit die functie kan doorgroeien.”

Natuurlijk hoeft je eerste baan niet perfect te zijn, sterker nog dat is waarschijnlijk ook niet het geval. Wisselen van baan kan altijd, maar hoe leuk is het als je kan zeggen dat je met een vliegende start bent begonnen bij een organisatie die mega tof is. Geloof ons, uit ervaring kunnen wij zeggen dat jij dat wil!