Blog // Column Max en Rosa: “Als starter aan de bak ten tijde van Corona”

Stel je voor; je bent begin twintig, hebt een paar jaar gestudeerd en bent helemaal klaar voor een nieuwe uitdaging! Kortom, het moment is gekomen om als starter de arbeidsmarkt op te gaan. Maar dan is daar compleet onverwachts de Corona-crisis en lijkt je plan in duigen te vallen. Organisaties gaan bezuinigen of reorganiseren, bedenken werving- en selectie stops en dit alles terwijl jij net in de startblokken van je carrière stond!

Onze nieuwelingen van Freelancers United HR vertellen hoe zij -het aan de bak gaan als starter, ten tijde van Corona- hebben ervaren. Hoe pakten zij het solliciteren aan, wat zijn valkuilen en wat zijn goede tips? Kortom hoe kan ook jij zo snel mogelijk die vette startersfunctie binnenslepen waar je van droomt!

Max: “Net begonnen aan een nieuwe baan, vertel! Hoe was de zoektocht naar een baan voor jou?”

Rosa: “Stiekem is dit al mijn tweede baan… Toen ik net was afgestudeerd, was ik vrij wanhopig opzoek. Met de hele crisissituatie in gedachten en de angst dat ik misschien überhaupt geen baan zou vinden, heeft ertoe geleid dat ik maar meteen de eerste, beste baan die op mijn pad kwam heb aangenomen. Ik ben in juli gestart als ‘HR Data Analyst’ maar kwam er al gauw achter dat dit niets voor mij was. In goed overleg met mijn toenmalige baas, heb ik besloten om daar niet verder te gaan en een nieuwe baan te zoeken. Wel al met een andere mindset: ondanks de angst die Corona met zich bracht over mijn loopbaan, besloot ik me toch te gaan focussen op de banen die me echt leuk leken.”

Max: “Ook ik was enorm aan het twijfelen wat ik moest doen; gaan voor de eerste, beste baan zodat ik financiële zekerheid had en geen gat op mijn CV of rustig afwachten en voor de perfecte match gaan… Uiteindelijk besloot ik het laatste te kiezen. Ik moet wel toegeven dat dat een luxe is die waarschijnlijk niet iedereen zich kan veroorloven. Mijn ouders hebben mij bijvoorbeeld één maand even geholpen met mijn vaste lasten tussen mijn studie en eerste baan in. Uiteindelijk had ik binnen twee weken solliciteren de keuze uit twee hele toffe banen.”

Rosa: “Wat vond jij het meest lastig tijdens het solliciteren?”

Max: “Het aanbod op de arbeidsmarkt was een enorme hindernis tijdens het solliciteren. Ik solliciteerde op functies die overduidelijk bedoeld zouden moeten zijn als startersfunctie, maar daar werd dan soms om 5 jaar ervaring gevraagd. Ik snap het wel, als je als organisatie die luxepositie hebt zou ik mijn eisen ook aanpassen. Wat ik enorm irritant vond was dat ik begon met solliciteren net na het afnemen van de eerste corona golf. Hierdoor werden vacatures weer geplaatst, maar was er soms nog wel een werving-selectie stop bij de organisatie door miscommunicatie. Kortom, ik heb een paar keer voor ‘jan met de korte achternaam’ motivatiebrieven geschreven.”

Rosa: “Ik merkte inderdaad ook al vrij snel dat de banen niet echt voor het oprapen lagen en dat op de meeste functies belachelijk veel sollicitanten afkwamen. Functies die mijn studiegenoten die een jaar eerder waren makkelijk konden invullen als eerste baan, waren ineens functies geworden waar mensen met jaren werkervaring ook op reageerden. Dat zorgde wel voor een verschuiving in vraag en aanbod merkte ik. Ik weet nog dat ik een leuke junior vacature online zag staan, diezelfde middag dat bedrijf opbelde en toen al te horen kreeg dat ze al zoveel reacties hadden ontvangen dat ze de vacature alweer gesloten hadden. Dat was toch niet helemaal een situatie die ik in mijn zoektocht naar mijn eerste echte baan had voorgesteld.”

Max: “Hoe heeft deze crisis jou het meest tegengewerkt tijdens het zoeken van een baan?”

Rosa: “Ik denk vooral dat er meer mensen in mijn vakgebied opzoek waren naar een soortgelijke baan. Mensen die misschien al even begonnen waren bij een bedrijf dat ineens z’n junioren ging ontslaan, of mensen die misschien eerst wilden reizen, een bijbaantje in de horeca hadden die nu ook ineens hun plannen moesten omgooien. Voor mijn gevoel waren er opeens ontzettend veel werkzoekenden op de markt en tegelijkertijd een tekort aan (junior) functies omdat veel bedrijven een hiring-stop hadden. Echt een overspannen arbeidsmarkt dus. Jij dan?”

Max: “Achteraf mag ik absoluut niet klagen over mijn sollicitatieproces. Maar wat ik wel heel tricky vond was de keuze die ik al eerder aangaf; ga je voor kwaliteit of neem je het eerste aanbod meteen aan. Ik kan mij voorstellen dat je uit onzekerheid wellicht overhaaste beslissingen gaat nemen in deze situatie.”

Max en Rosa zijn nog lang niet klaar, want hier kan nog wel even over doorgepraat worden. Benieuwd naar de rest van hun ervaringen, maar vooral tips & tricks? Stay tuned, binnenkort verblijden we je met deel 2…