Blog // Column Nienke Appels: “Zzp’er op afstand”

De wereld zit op slot, reizen is niet meer echt mogelijk..

En toch heb ik, Nienke Appels, besloten om ongeveer 2 maanden geleden mijn spullen te pakken en voor 5 maanden vanaf Bali te gaan werken!

Toen ik hoorde dat dit mogelijk was met een ‘business visum’ heb ik de gok gewaagd in deze onzekere tijden. Ik ben juist gaan freelancen/voor mijzelf gaan werken omdat ik deze vrijheid voor mijzelf wil creëren. En ook al werk je nu eventueel voor een baas; op kantoor hoef je niet te zijn.

Het was van te voren wel even spannend, want hoe zou de immigratieprocedure verlopen? Achteraf liep dit allemaal heel soepel (dit was eind November), en voordat ik het wist zat ik met mijn laptop in een co-working space in Canggu.

Het grootste voordeel op dit moment is toch echt wel dat ik hier relatief vrij kan leven. De zon schijnt (meestal), de prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland dus met mijn verdiende euro’s kan ik hier als een prinses leven grap ik altijd. Daarnaast gebruik ik het tijdsverschil van 7 uur in mijn voordeel: t/m 3 uur ‘s middags kan ik ongestoord werken. Daarna plan ik mijn calls in.

Dat als een prinses leven kan trouwens omdat ik met Nederlandse klanten werk. Vaak krijg ik dan ook de vraag: hoe reageren klanten er eigenlijk op dat je daar zit?

Tot nu toe zijn de reacties alleen maar positief geweest! Maar nu draait mijn personal brand hier ook wel behoorlijk om. Ik heb al 4 jaar in het buitenland gewoond, ik reis vaak en hier ben ik altijd heel open over.

En mochten (potentiële) klanten het wel een probleem vinden.. nou dan zijn zij zeker niet mijn ideale klant 😉

Op dit moment ervaar ik nog geen nadelen, maar dat komt vooral doordat er in Nederland niet veel spannends gebeurt… mochten er weer toffe seminars of netwerkeventen in Nederland zijn, dan kan ik me voorstellen dat ik dat soort kansen wel zou missen.

Mijn tips:

  • Indien er sprake is van tijdsverschil is, communiceer dit dan vanaf het eerste contactmoment. Zo komt jouw klant niet voor verrassingen te staan. Bij mij houdt het bijvoorbeeld in dat ik na 2 uur ‘s middags Nederlandse tijd niet meer bereikbaar ben.
  • Misschien een inkoppertje maar toch: zoek een goede werkplek of verblijfplaats waar het internet goed is. Het komt niet professioneel over als je elke meeting moet cancellen omdat het internet weer niet eens werkt..
  • Heb voor jezelf goed duidelijk wat jouw werkzaamheden zijn en of de afstand/het tijdsverschil voor problemen gaat zorgen. Persoonlijk verkoop ik mijn kennis (ik bouw samen met ondernemers & organisaties nieuwe merken op). De kwaliteit van mijn kennis verandert niet. Maar mocht je bijvoorbeeld visual content creator zijn voor een bedrijf in Nederland dan kan het zijn dat dit lastiger wordt. Een optie is dan natuurlijk om lokale klanten of nieuwe klanten te vinden die juist erbij baten als zij content krijgen vanaf een nieuwe plek.

En mijn grootste tip? Laat je vooral niet tegenhouden door wat anderen zeggen!