Blog // De succesvolle 100 dagen

Gisteren om 12 uur lokale tijd was het moment daar: in Washington DC hield Joe Biden zijn rechterhand op en sprak de eed uit om zo de 46e President van de Verenigde Staten te worden. De impact die deze wisseling van de wacht voor het land heeft is ongekend. En wordt door alles wat is voorgevallen zelfs revolutionair genoemd. Allereerst aangezien het volgens veel Democraten nu eerst puinruimen zal worden. Puin die ’zijn voorganger Trump heeft achtergelaten. Maar daarnaast zullen ook de ‘first 10 days’ na de wisseling van de macht een grote impact hebben. Tijdens deze 10-daagse periode geeft Biden het startsein aan grote projecten en beleidsstukken om zo de grootste problemen in het land aan te pakken.

Niet alleen de eerste 10 dagen doen ertoe in Amerika. Sinds het aantreden van Franklin D. Roosevelt als president van de Verenigde Staten in 1933, is de term ‘First 100 days’ niet meer weg te denken uit zowel de Amerikaanse politieke cyclus én uit de agenda van elk groot leider. Roosevelt benoemde zijn plannen bij zijn inauguratie op 4 maart om zo zijn reputatie kracht bij te zetten. Op 11 juni waren zijn ‘First 100 days’ officieel achter de rug en zo werd tijdens een radiotoespraak de balans opgemaakt van de prestaties van de president, die net het ambt onder de knie begon te krijgen. Sinds Roosevelt zijn die eerste 100 dagen van de nieuwe president symbolisch significant geworden en gelden zij als een benchmark voor het succes van de resterende termijn.

Maar niet alleen het presidentieel ambt werkt met termijnen. Zoals de geschiedenis ons laat zien is het een kwestie van tijd voordat moeilijke periodes terugkeren in de economie, maatschappij of voor sommige nog wel belangrijker: in hun organisatie. Deze cyclus binnen organisaties sluit nauw aan op het wel en wee van de (inter)nationale economie. Het is daarom niet raar dat er sinds de jaren negentig steeds grotere rollen worden toebedeeld aan riskmanagers, die deze gevaren moeten zien te voorspellen.

De echte strijd voor organisaties om de klappen op te vangen wanneer er gevaar dreigt vindt echter plaats bij het bestuur en het op te stellen beleid van de organisatie. En daarin is het het HR-beleid dat niet alleen op de lange termijn, maar juist ook op de korte termijn ervoor moet zorgen dat medewerkers zich gesteund voelen in tijden van crises. Dus belangrijk is: hoe zorg je voor passend beleid dat jouw organisatie door de pieken en dalen heen helpt? Hoe zorg jij ervoor dat jouw eerste 100 dagen als nieuwe leider, óf de eerste dagen van dit nieuwe jaar, het verschil maken? Kortom, hoe ga je als organisatie om met zware en acute tegenslagen, zoals bijvoorbeeld de Corona-crisis? Hoe pas je jouw HR-beleid aan zodat medewerkers flexibel, weerbaar en betrokken blijven?

Het zijn juist deze vraagstukken waar wij bij Freelancers United de antwoorden op hebben. Heb jij nog geen idee hoe jij jouw organisatie door een lastige periode moet loodsen? Of wil je 2021 rockend beginnen door jouw organisatie toekomstbestendig te maken? Neem dan meteen contact met ons op, niet alleen voor de situatie van vandaag, maar juist en vooral voor die van morgen!