Blog // Het duivelse eindejaarsdilemma

Na het duivelse dilemma van afgelopen zomer of we nu wel of niet op vakantie zouden gaan, is het nu tijd voor dilemma twee. Nee, het is niet de vraag of je dit jaar met de kerstdagen écht weer naar je schoonmoeder moet, en al die neven en nichten moet uitnodigen voor het kerstdiner. Want die keuze is al gemaakt vóór ons…

Het is tijd om na te gaan denken over hoe we de dagen tussen kerst en oud & nieuw gaan doorbrengen. Zo kun je stug doorwerken om vakantiedagen te sparen. Een andere optie is het opnemen van vakantiedagen om dit jaar vooral je werkgever een plezier te doen en zo te zorgen dat er volgend jaar geen stuwmeer aan vrije dagen ontstaat.  Kortom, wordt er dit jaar tussen kerst en oud & nieuw veel gewerkt, of juist niet? De één zal ernaar snakken om een paar dagen het thuiskantoortje te vermijden en de ander kan niet wachten om deze dagen even flink door te werken zodat er komend jaar hopelijk weer een mooie vakantie ingepland kan worden.

Doe wat goed voelt
Deze laatste paar dagen van het jaar zouden zomaar heel productief kunnen blijken. Zo kun je die laatste paar projecten op je werk toch nog mooi afronden, kom je eindelijk toe aan de taken waar je normaal nooit de tijd voor hebt of schrijf je voor jouw collega’s en klanten een mooi bedankje waarin jij vertelt waarom jij hen zo waardeert!

Aan de andere kant zijn deze dagen natuurlijk ook ideaal om mentaal en fysiek op te laden en zo vol goede moed te beginnen aan het nieuwe jaar. Die energie opdoen is dit jaar wellicht wat lastiger dan andere jaren omdat veel activiteiten en uitstapjes niet meer mogelijk zijn door corona, maar onmogelijk is het zeker niet. Zo is er genoeg te bedenken om weer fris en fruitig het nieuwe jaar in te gaan. Denk eens aan het online bezoeken van het rijksmuseum, het maken van mooie wandelingen, het huren van een bootje (warme jas en handschoenen mee!), iets uitdagender wandelen zoals het Pieter pad of lees eindelijk eens die pil van 900 bladzijden uit. Liefst voor een open haard. Maar ook de kinderen die nu weer thuis zijn vinden het vast gezellig om met jou aan een leuk knutsel- of legoprojectje te beginnen. En benut anders die vrije dagen om alvast een vroege start te maken met goede voornemens, eindelijk gitaar leren spelen of trainen voor die marathon. Je kunt het zo actief of rustgevend maken als je zelf wilt.

De kleine lettertjes
Voor al deze activiteiten kan het heerlijk zijn om wat dagen vrij te nemen. Maar wat zijn nu precies de regels voor (het aanvragen van) vakantiedagen? Allereerst heb je natuurlijk de wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Je hebt anderhalf jaar de tijd om de wettelijke dagen op te maken. De dagen die jij dit jaar door het coronavirus hebt opgespaard moet je dus ongeveer voor 1 juli 2021 hebben opgenomen. Voor de bovenwettelijke dagen heb je nog de komende vijf jaar de tijd.

Goed om te weten is dat je werkgever je niet kan verplichten om dagen op te nemen. Echter is hij ook niet verplicht om de door jou van tevoren ingeplande dagen te annuleren, omdat jouw wintersport in zo’n Last Christmas chalet dit jaar niet mogelijk is. Gelet op de impact die corona op veel bedrijven heeft, kun je jouw werkgever dus een handje helpen door wél de dagen tussen Kerstmis en Oud en Nieuw vrij te nemen.

Wat je ook aan het einde van dit jaar besluit te doen, wij hopen bij Freelancers United HR dat je het jaar mooi weet af te sluiten. En wij kijken vol goede moed uit naar 2021, waar alles hopelijk een keer weer het oude wordt. En wellicht zelfs nog mooier!

Fijne feestdagen, een mooie vakantie en een heel goed 2021! Maak momenten bijzonder!

Max Vermeulen & Rosa Fiolet