Blog // Wat fijn, je wordt ontslagen

De economie krijgt zware klappen door COVID-19, en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor onze jobs. De cijfers liegen er niet om: het aantal werklozen is met 106.000 gestegen in vergelijking met een jaar geleden. De schrik voor een faillissement zit er bij heel wat werkgevers in, maar ook onder werknemers neemt de angst toe.

Zo ook onze nieuwe collega Sophie. Ze verloor haar fulltimebaan in de horeca als gevolg van het faillissement door de aanslag van corona. In dit geval is er natuurlijk begrip, maar er heerst er ook vaak veel onbegrip in gevallen van reorganisatie en overig ontslag. Sophie heeft ons uiteindelijk redelijk snel gevonden en zo haar eerste stap naar nieuwe energie en succes kunnen zetten. Toch voelt een ontslag voor veel mensen alsof de grond onder de schoenen vandaan wordt gerukt, alle stabiliteit is er zomaar ineens ervandoor.

Verandering
Het is een terugkerende cyclus: medewerker verliest baan, wordt boos, voelt zich slecht behandeld, wordt gedwongen het te accepteren en gaat op zoek naar iets anders. Bemerkt opeens de keuzevrijheid die er is, gaat selectief op zoek en vindt die juiste baan. De reden is simpel: om scherp, gemotiveerd en ambitieus te zijn heeft vrijwel iedereen in ieder geval één ingrediënt nodig: verandering. Dat kan een andere baan binnen dezelfde organisatie zijn, een nieuwe manager, een ander kantoor of een baan bij een ander bedrijf.

Schuld
Toch willen we je vragen om in zo’n situatie niemand de schuld te geven. Ontslagen worden is niet leuk. Maar zeker in deze corona-tijden heeft een schuldige zoeken geen enkele zin. Ook al ben je boos, ontgoocheld of verdrietig, werk deze gevoelens niet uit op je omgeving. Reageer je af door te sporten of iets anders.

Zie kansen
Het is balen dat dit gebeurt maar het leert ons om flexibel te zijn en te blijven. Daarbij zet corona ons even met beide benen op de grond. Kan je bijvoorbeeld nu een job krijgen die niet helemaal bij je past, maar heb je het nodig voor de financiën? Pak ‘m, van daaruit kun je altijd weer verder. Je bent dan altijd een ervaring rijker en wie weet wat het brengt. Er is nog zoveel meer moois te vinden buiten je dagelijkse kring. Je zult uiteindelijk zelf ook ervaren hoe fijn het kan zijn om die oude baan kwijt te zijn.

(Om)scholing
Zorg dat je aantrekkelijk blijft voor de arbeidsmarkt. Omscholing kan nieuwe kansen bieden en kan ook de verwachte werkloopsheid wat dempen. Het kabinet heeft 50 miljoen euro uitgetrokken voor het crisisprogramma ‘Nederland leert door’, waarmee mensen kosteloos ontwikkelingsadviezen en online scholing kunnen volgen. In het najaar kunnen hier ook scholingstrajecten gevolgd worden.

Ben jij werkgever? Moet je reorganiseren of aanspraak maken op de NOW-regeling tot juli 2021. Ook dan is (om)scholing het “buzzword”. Wij hebben veel organisaties succesvol begeleid bij alle stappen in reorganisatietrajecten, inclusief ‘van-werk-naar-werk’ ondersteuning. Heb je daar vragen over je kan ons altijd bellen. We denken graag met je mee. Tot slot hebben wij goede loopbaanadviseurs in onze HOOP. Dus als je ze zoekt, we verbinden ze graag aan je door!