Blog // DE BIJDEHANTE VAKANTIE

Zonder ingewikkelde subsidies, kredieten, elasticiteit bevorderende maatregelen of incentives de economie boosten. Groei zonder dat we vruchteloos in de wacht staan bij de apathische consument. Dat kan, zeg ik zonder enig verstand van (macro economische) zaken. Door een relatief eenvoudige interventie: het beëindigen van de vakantiespreiding.

Hoe kunnen we in godsnaam economische groei bewerkstelligen als we nooit gelijktijdig aan het werk zijn? Op dit moment rollen we nog maar net uit de laatste tranche gespreide meivakanties in 1 deel van het land, terwijl een ander deel zich niet meer aan ijver brandt, omdat het nagenoeg zomervakantie is. Op scholen onderwijzen we globalisering. In Nederland kunnen we elkaar de helft van het jaar niets eens fatsoenlijk bereiken. Laat staan zaken doen.

In mijn regio is iedereen zich aan het warmlopen voor een ‘welverdiende break’. Besluiten worden vooruitgeschoven, hard committent ‘over de zomer getild’. De schoolvakanties beginnen pas over twee weken, dus blijkbaar hebben we een aanzienlijke aanloop nodig. Om vervolgens qua economische activiteit 6 weken op ons collectieve gat te gaan, waarna we ongetwijfeld nog 2 weken moeten uitlopen. En dan hebben we het nog maar over één regio. Om een relatief eenvoudige zaak als vakantie dan toch lekker gecompliceerd te maken, moeten we bovenstaand proces dakpansgewijs over 3 regio’s leggen. Tel maar uit je (gebrek aan) winst: dik 3 maanden kansloos.

Toegegeven. De lobby van toeristenbureaus en blijkbaar de hele reissector is wel ijzersterk geweest. En daar moet de rest van het bedrijfsleven onder zuchten. Kunnen we het nu weer even anders doen?

Ik stel voor dat we voor een overzichtelijk Frans systeem gaan op Europees niveau: de maand augustus schaffen we integraal af qua arbeidsproductiviteit. Voordelen zijn legio: kids kunnen ongeremd logeren bij nichtjes en neefjes elders in het land. Bedrijven gooien de tent een maand dicht, met als grote voordeel dat ze in juli en september voltallig kunnen knallen. Opportunistisch naar me toe gerekend geeft dat al snel 2 maanden profijt. Om de mentale baat nog buiten beschouwing te laten.

Deze verbetering is zo ontiegelijk voor de hand liggend dat er iets anders aan de hand moet zijn: misschien hechten we wel aan een bestaan zonder al te veel opwinding en productiviteit. Laten we dat dan onder ogen zien en het niet verstoppen onder een ondeugdelijke systeem van vakantiespreiding.