Blog // FREELANCE ALS KEURMERK

Het ligt nogal gecompliceerd: een freelancer is vrijwel altijd een ZZP’er, maar een ZZP’er is niet altijd een freelancer. De meeste freelancers hebben een eenmanszaak, maar weer niet allemaal. En lang niet elke eenmanszaak betreft een freelancer…. Gedoe dus.

Maar duidelijkheid kunnen we zelf creëren. Door een trotser gebruik van de de titel Freelancer. Want waar interim de tijdelijkheid benadrukt, ZZP de zelfstandigheid, representeert het woord freelancer voor mij vakmanschap. Het ambacht is waar het allemaal om draait. Freelance als een geuzennaam. Niet om het ‘ kijk mij eens vrij en onverbonden’ te accentueren, maar om het vakwerk te beklemtonen. Als een keurmerk op hoog kwalitatief werk.

De freelancer is elke dag gespitst op waarde creatie en onderweg creëert ie zijn eigen waarde. Dat is een mooi gegeven: bijdragen en onderwijl jezelf verbeteren. Waar je je in vaste dienst nog wel kunt permitteren om je vakmatige update een jaartje (of wat) uit te stellen onder het mom van dagelijkse werkdruk, is dit voor de freelancer uitgesloten. Zijn volgende opdrachtgever zal hem immers direct afrekenen op dit gebrek aan vakdiscipline.

Vakmensen hebben een collectief belang. En dat is de ontwikkeling van het vak. En haar reputatie. Daarom gaat er een delende werking van uit, en wanneer nodig ook een helende. Daar heeft iedereen baat bij. Vakmensen zullen zich organiseren rond dit gedeelde belang. En belang moet hier gelezen worden als inspiratie, innovatie, het opleiden van een nieuwe garde vaklieden en het vieren van (gedeelde) successen.

Freelance en vakmanschap zijn vanaf nu synoniemen. Deal?