Blog // Partijdige vrouwen

Een navrante controverse: NextWomen roemt honderd (specifiek, de naam zegt het al) vrouwelijke entrepreneurs én in dezelfde week kondigt de Haagse rechtbank aan dat solliciterende heren voorrang krijgen boven vrouwen.

Al meer dan 10 jaar maken we ons terecht druk over glazen plafonds, ruziën we over de deugdelijkheid van positieve discriminatie of zelfs quota. We benadrukken voortdurend de kracht van diversiteit. In de periferie van die essentiële discussie bespreken we het belang van goede kinderopvang, de noodzaak van actief participerende vaders en de voordelen van flexibel Nieuw Werken. Allemaal discussies die zo langzamerhand hun beslag lijken te krijgen in vrouwelijk zakelijk rendement.

Sinds een paar jaar juichen we collectief om succesvolle meiden in (technische) studies die hun mannelijke equivalenten voorbijstreven. De initiatieven van NextWoman zijn bedoeld om vrouwelijk leiderschap te promoten, jonge ondernemers te inspireren en kennis en funding te ontsluiten. De rechtbank wekt de indruk dat ze wel kunnen ophouden. Dat het doel inmiddels meer dan behaald is. Dat je ook kunt overdrijven.

Werkelijk ontnuchterend is de onderbouwing van de rechtbank: er werken teveel vrouwen en dat zou invloed kunnen hebben op de beeldvorming van onpartijdigheid. Hoe vaak hebben we dit argument gehoord bij 100% mannelijke boardrooms…? NOOIT. Vrouwen zijn partijdig: dat is wat ik hoor. Mmm.. interesting. Vrouwelijk leiderschap kenmerkt zich veelal door empathie. Hoe érg is dat voor een rechter?

De rechtbank bevestigt bovenstaand nieuws, maar benadrukt dat er nog geen besluit is genomen. Een ingebouwde marge om te voorkomen dat iedereen over ze heen valt? Of oprechte twijfel aan de kern van dit standpunt? Laten we dat laatste hopen. Alleen al om de signaalfunctie naar al die rete-ambitieuze meiden die nu studeren.

Surprise, surprise, dit blogje is door een vrouw geschreven… Hier word je vanzelf partijdig van.